Skip to main content

Varianten van tafeltennis

By 3 september 2017Evenementen, Ontspanning, Trends

Er zijn veel varianten van tafeltennis. In onderstaand bericht lees je er meer over. Bij tafeltennisvereniging DHC worden regelmatig Hardbat toernooien gehouden. Een hele leuke vorm van tafeltennis. De ‘beste’ van de club blijkt weleens veel minder succesvol te zijn.

Tafeltennis TTX.

In 2016 heeft de ITTF de nieuwe tafeltennisvorm TTX gelanceerd (varianten van tafeltennis) die voor snelle en spectaculaire wedstrijden moet zorgen. Bij het TTX wordt een grotere en zwaardere bal gebruikt, die geschikter is voor buiten tafeltennis. Daarnaast zijn de TTX-batjes simpeler en komt er minder spin vanaf. Verder heeft de variant TTX een aantal revolutionaire regels. Je scoort extra punten met ‘wildcards’ en ‘winners’

Puntentelling

Tijdsbegrenzing: een set duurt 2 minuten. Bij gelijke stand na 2 minuten wordt een beslissend punt (sudden death rally) gespeeld. De set is ook ten einde als een speler 10 punten verschil heeft.
Een wedstrijd gaat om ‘best of drie’ of ‘best of vijf’ sets.
Elke speler mag één keer per set een ‘wildcard’ inzetten op eigen opslag. Een ‘wildcard’ moet voor de opslag worden afgeroepen en levert 2 punten op in plaats van 1 voor de serveerder.
Een speler die een ‘winner’ slaat krijgt 2 punten in plaats van 1. Een ‘winner’ is een bal die niet wordt aangeraakt door de tegenstander.
Als een speler een punt maakt met een ‘winner’ op een ‘wildcard’ bal, krijgt deze speler 4 punten.

Regels

Er wordt gespeeld met TTX-batjes. TTX-batjes hebben geen rubber, waardoor er lastig effect mee te geven is.
Er wordt gespeeld met TTX-ballen, die groter en zwaarder zijn. Hierdoor kan er makkelijk mee buiten in de wind worden gespeeld.
Er zijn geen opgooi regels bij de opslag.
Bij het enkelspel serveert diegene die het laatste punt won. De speler die de vorige set won start de volgende set met serveren.
In het dubbelspel mag over de gehele tafel worden geserveerd. Het paar dat de opslag ontvangt, mag allebei de opslag retourneren. Daarna wordt door beide partners om beurten geslagen, net zoals bij tafeltennis. Het paar dat het laatste punt won serveert. Beide spelers van een dubbelteam moeten wel om beurten serveren.

Ultimate tafeltennis.

Ultimate tafeltennis is een vorm van tafeltennis, waarbij op vier aaneen geschoven tafeltennistafels wordt gespeeld. Het net is extra hoog met 32 centimeter. Het is een samensmelting van tennis en tafeltennis. Door het grote speelveld is deze vorm van tafeltennis fysiek veel zwaarder.

Teqball.

Teqball is een combinatie van tafeltennis en voetbal. Teqball wordt gespeeld op een gekromde tafel en een gewone voetbal.[19] Het kan worden gespeeld met z’n twee, vier of meer spelers. De spelers mogen dezelfde lichaamsdelen gebruiken als bij het voetbal. In maximaal drie aanrakingen moet de bal op de helft van de tegenstander worden gespeeld. Men mag niet twee keer hetzelfde lichaamsdeel na elkaar gebruiken. Het aanraken van de tafel is eveneens verboden

iPONG.

IPONG is een tafeltennisvariant waarbij wordt gespeeld op een kleine tafel van één meter lang, 60 centimeter breed en maximaal 87 centimeter hoog. Deze vorm van tafeltennis is daarom zeer geschikt om te spelen in bedrijfskantines, schoolkantines en woonkamers. In 2012, 2013 en 2014 werd er een officieus Nederlands Kampioenschap iPong georganiseerd. De iPONG tafel is uitgevonden in de jaren 80 door de Duitse uitvinder Horst Schmidt, uit het Ruhrgebied.

Headis.

Headis is een internationale tafeltennisvariant waarbij in plaats van het batje je hoofd wordt gebruikt. Het plastic balletje is vervangen door een speciale Headis-bal, die iets zachter en kleiner is dan een voetbal. Het is toegestaan om op de tafel te klimmen.

Hardbat.

Bij de hardbat tafeltennisvariant mogen alleen ouderwetse hardbats worden gebruikt. Een hardbat is een batje met korte noppen naar buiten zonder spons. Hierdoor kan met deze batjes minder hard worden geslagen en met minder spin worden gespeeld. Vanaf 2002 organiseert de WUTTO (World United Table Tennis Organisation) het ‘WK standard bats’.. Van 2002 t/m 2006 speelde men op dit WK met sandwichbats met noppen naar buiten. Sinds 2007 wordt er gespeeld met hardbats.

Daarnaast organiseert de WCPP (World Championship of Pingpong) een jaarlijks officieus wereldkampioenschap in Engeland. Hierbij wordt gespeeld met schuurpapierbats. Dit wereldkampioenschap is professioneel opgezet en wordt georganiseerd door Matchroom Sport en uitgezonden door SkySports.

Wil je meer weten over tafeltennis. Ga naar Wikipedia

fun toernooi

Sporten Tafeltennis DHC Delft