Skip to main content

Competitieboekje DHC

Hoi
Je speelt al of je gaat binnenkort (afdelings)competitie spelen voor onze tafeltennisvereniging DHC.
Wat leuk, welkom!
Dit boekje gaat over zaken waar je op moet letten en rekening mee moet houden bij het spelen in de tafeltenniscompetitie.

Communicatie
Er bestaat een officiële DHC-app. Door een foto te maken van dit plaatje kom je in de appgroep terecht. Via deze app wordt er onder andere gecommuniceerd met en door de leden. Het bestuur communiceert ook via deze appgroep.

Het is ook handig om voor je eigen team een appgroep aan te maken.

Competitie
Competitie spelen is spannend, leerzaam en zorgt hopelijk voor een gezellige avond. In tegenstelling tot (de meeste) toernooien (waar je individueel aan deelneemt), speel je in de competitie met een team van spelers van een vergelijkbaar niveau. Je vertegenwoordigt onze club in thuis- en uitwedstrijden. Samen met je team probeer je elkaar te helpen om een zo goed mogelijk resultaat op een sportieve manier af te dwingen.
Thuiswedstrijden spelen we in onze eigen zaal aan de Poptahof Noord 448 in Delft en voor uitwedstrijden reizen we naar de zaal van de tegenstander. Zorg er dus voor dat je weet hoe je naar de zaal van de tegenstander moet komen zoals bijvoorbeeld: auto, bus, fiets, trein etc.

Onze afdeling
DHC is als vereniging onderdeel van Afdeling West van de NTTB (de Nederlandse Tafeltennisbond). De competitie wordt georganiseerd door de competitieleider. Dat is iemand die is aangesteld door de bond en zijn best doet om deze zaken zo goed mogelijk te regelen. Hij zorgt ervoor dat alle verenigingen hun spelers in teams inschrijven. Hij zorgt ervoor dat alle aangemelde teams in de verschillende klassen worden ingedeeld. Ook ziet hij erop toe dat alle regeltjes die van toepassing zijn rondom de competitie goed worden toegepast.

Je team
Competitie spelen doe je dus in een team. Hoeveel spelers er in je team zitten hangt onder andere af van de competitievorm waarvoor je je hebt aangemeld.

Reguliere competitie
We hebben een reguliere competitie. ‘Regulier’ omdat dit de van oudsher gebruikte competitievorm is (Het zou wat ons betreft ook gewoon ‘triocompetitie’ of iets dergelijks kunnen heten). Wedstrijden in deze competitievorm worden telkens door drie spelers van elk team gespeeld. Je team speelt dan in totaal tien wedstrijden op een speelavond. Drie enkelspelwedstrijden per speler en één dubbelspelwedstrijd. De thuiswedstrijden van DHC-teams in de reguliere competitie zijn gewoonlijk op vrijdagavond. Voor de uitwedstrijden ben je afhankelijk van de speelavond van de tegenstander en dus hoeven uitwedstrijden niet altijd op vrijdag te zijn.

Duo competitie
We hebben ook de zogeheten duo-competitie. Wedstrijden in deze competitievorm worden telkens door twee spelers van elk team gespeeld. Je team speelt dan in totaal vijf wedstrijden op een (doordeweekse) avond. Twee enkelspelwedstrijden per speler en één dubbelspelwedstrijd. Bij DHC worden de duo-wedstrijden thuis op dinsdagavond gespeeld. Voor de uitwedstrijden ben je afhankelijk van de speelavond van de tegenstander. Dat kan dus een andere dag dan dinsdag zijn!

Meer spelers in een team
Een team kan uit meer spelers bestaan dan nodig voor het spelen van een competitiewedstrijd. In dat geval spelen niet alle teamleden alle competitiewedstrijden mee.
Als je bijvoorbeeld graag met meer dan drie vrienden in een team wilt spelen of je weet al van te voren dat niet iedereen alle wedstrijden kan spelen, dan is het leuk of misschien wel nodig om meer teamleden in je team te hebben.

Maximumgrootte van een team
Binnen onze afdeling is er een regel van kracht dat in een team niet meer dan twee keer het voor een competitiewedstrijd benodigde aantal spelers mag zitten. Simpel gezegd betekent dat een duo-team uit maximaal vier spelers en een regulier team uit maximaal zes spelers mag bestaan.

Extra speler voor het dubbel
Een leuke toevoeging aan een competitiewedstrijd kan zijn dat, als je meer dan twee (duo) of drie (regulier) spelers in je team hebt, één van de teamleden die geen enkelwedstrijden speelt, wel als extra speler in het dubbelspel mag deelnemen! Dit kun je op het wedstrijdformulier aangeven.

Competitieopzet

Wanneer
Ieder halfjaar wordt er een competitie gespeeld. Eéntje begint rond eind januari en loopt tot ongeveer begin mei. De andere begint ongeveer half september en eindigt ongeveer begin
december.

Hoe
In een competitie zit je met je team in een groep (poule) van zes teams. Je speelt dan tegen elk ander team één thuis- en één uitwedstrijd. In totaal speel je dus 10 competitiewedstrijden per halfjaar. De meeste teams zijn dan klaar met hun competitie. Het team dat kampioen word promoveert naar een hogere klasse, het team dat laatste eindigt gaat een klasse lager spelen. Maar let op: soms, als je team tweede of vijfde is geworden, dan moet je team nog een promotie/degradatiewedstijd spelen tegen een team uit een andere klasse.
In zo’n wedstrijd kun je dus het plaatsje in je klasse verdedigen of proberen alsnog te promoveren.
Zo’n wedstrijd wordt in ieder geval vlak na de competitie gespeeld en hoort bij de lopende
competitie.

Competitie spelen komt met verantwoordelijkheden
Competitie spelen is niet verplicht (dat zou me een mooie boel worden…). Maar daar staat dan wel tegenover, dat als je je hebt opgegeven voor de competitie (nogmaals:
joepie!), je er samen met je team voor zorgt, dat er voor iedere wedstrijd genoeg teamleden beschikbaar zijn om de wedstrijd te spelen. Dit zullen jullie binnen je team onderling goed moeten afspreken.

Invallen
Soms lukt het voor een bepaalde wedstrijd niet om genoeg teamleden te krijgen. Misschien wordt één van je teamgenoten op het laatste moment ziek. Heel vervelend voor je teamgenoot en we hopen dan maar dat hij snel beter wordt. Om je team dan toch compleet te krijgen, kun je een invaller vragen. Je mag helaas niet iedereen vragen om bij je in te vallen. Een invaller komt uit dezelfde of een lagere klasse. Maar het kan ook zo zijn dat een speler een invalverbod heeft voor bepaalde teams (deze lijst is bekend bij de teamcaptains). Belangrijk hierbij is wel om te weten dat binnen onze afdeling een speler maximaal vier keer als invaller mag spelen, per competitiehalfjaar. Als je gaat invallen, hou dat dan zelf in de gaten!

Verplaatsen
Het kan misschien wel, maar bij DHC verplaatsen we in principe geen wedstrijden. Daar komen namelijk een hoop regeltjes en voorwaarden bij kijken en het is ook gewoon een hoop gedoe. Het beste kun je ervoor zorgen dat je je teamopstelling voor het begin van de competitie compleet hebt, eventueel met behulp van invallers. Maar wanneer er een keer echt bij uitzondering een wedstrijd verplaatst moet worden (uit of thuis), dan altijd eerst via de wedstrijdsecretaris senioren en uiterlijk 3 dagen voor de wedstrijd.

Gang van zaken bij een competitiewedstrijd

Op tijd komen
Het lijkt bijna te banaal om er iets over te zeggen, maar als je een uitwedstrijd speelt, dan zorg je dat je op tijd bent. Dat wil zeggen dat je van te voren hebt opgezocht wanneer de wedstrijd begint. Dit tijdstip staat samen met de speeldag in het wedstrijdschema. Minstens een kwartier voor het begin van de wedstrijd ben je aanwezig, omgekleed, je hebt eventueel nog iets gedronken en je hebt ingespeeld. Vijf minuten vóór het begintijdstip binnenlopen valt dus niet onder ‘op tijd’…
Speel je een thuiswedstrijd, zorg dan dat je een half uur van tevoren aanwezig bent om je tegenstanders te ontvangen en alvast een tafel op te zetten. Zodra de tegenstander er klaar voor is, laat je deze inspelen (zorg dat je dan al ingespeeld bent, de tegenstander heeft dus voorrang).

DHC gastvrij
Bij DHC willen we graag gastvrij zijn. Onderdeel daarvan is dat we bij thuiswedstrijden onze tegenstanders bij aankomst koffie of thee aanbieden en na de wedstrijd een drankje. En ja, dat zetten we natuurlijk netjes op ons eigen teambonnetje. Het is niet verplicht, maar hoort wel bij een gastvrij DHC. Ook als een tegenstander een ander soort verzoek heeft waar we in alle redelijkheid aan kunnen voldoen, dan doen we dat uiteraard.

Vervoer
Autorijden is niet gratis. Niet iedereen heeft een auto, dat begrijpen we. Maar het is wel logisch dat wanneer een bepaalde speler rijdt naar een uitwedstrijd, de andere spelers meebetalen aan de kosten. Maak daarover afspraken binnen je team, niet meer dan logisch.

Clubtenue
Als je voor DHC competitie speelt, dan betekent dat dat je in het DHC-shirt moet spelen. Dit is geen eigen keuze. Shirts zijn aan de bar te koop. Een korte zwarte broek of rok hoort ook bij de verplichte clubkleding en kun je zelf aanschaffen. Nee, een lange broek mag niet. En een pet overigens ook niet.

Bardienst
Eén van de manieren waarop DHC extra inkomsten heeft is via de baromzet. Tijdens een competitiewedstrijd kan het fijn zijn als je iets aan de bar kunt bestellen.
Om ervoor te zorgen dat er altijd iemand beschikbaar is om bij te kunnen bestellen, delen we per competitieavond één team in dat op die avond verantwoordelijk is voor het bedienen van de bar. Dat is één van de op dat moment thuisspelende teams. Maar ruilen met een ander team mag natuurlijk. De indeling van de bardiensten wordt van tevoren namens het bestuur door het bestuurslid kantine bekend gemaakt aan de teamcaptains. Wanneer je team bardienst heeft is het de bedoeling dat je drie kwartier voor aanvang van de wedstrijd de locatie opent. Dan kun je alvast koffie zetten, de zaal openen en een muziekje aanzetten. Ook afsluiten hoort bij de bardienst.
Een checklist met waar je allemaal aan moet denken kun je vinden achter de bar.

Legitimatie
Als je competitie speelt, dan moet je je kunnen legitimeren. Dat is een moeilijk woord voor het kunnen laten zien wie je bent. Als je al eerder competitie speelde, heb je een kaartje van de NTTB ontvangen met daarop je naam (en je bondsnummer). Alhoewel er in de praktijk bijna nooit naar gevraagd wordt, is het wel de bedoeling dat je het bij je hebt (al is het maar om je bondsnummer op te zoeken voor het invullen van het wedstrijdformulier). Tegenwoordig worden deze pasjes niet meer gemaakt en is er een alternatief: Installeer op je telefoon de NTTB-app en log daarop in. De procedure hiervoor valt buiten het bestek van dit boekje, maar vraag vooral aan anderen hoe dat werkt. Zorg er dan wel voor dat je dat vóór je eerste wedstrijd in orde hebt gemaakt.

Bijhouden stand
De NTTB is op dit moment in een overgangsfase van papieren wedstrijdformulieren naar een digitale registratie van de wedstrijduitslagen. Het is de bedoeling dat alle uitslagen door het thuisspelende team rechtstreeks in de app worden ingevoerd. Het kan nu nog zo zijn dat je een papieren wedstrijdformulier gebruikt. Zorg dan dat je alle gegevens op het formulier juist invult. Het witte en gele formulier houdt het thuisspelende team en het blauwe is een kopie voor het uitspelende team. Stuur ook een foto van het formulier naar de teamcaptains app.

Teamcaptains
Elk team heeft een aanvoerder of teamcaptain. Die kiezen jullie zelf. De teamcaptain zorgt ervoor dat het wedstrijdschema voor de competitie rond is, de wedstrijduitslagen worden ingevoerd, er invallers worden geregeld en is het aanspreekpunt voor de wedstrijdsecretaris. Er is ook een aparte appgroep voor de teamcaptains. De teamcaptains kunnen hier bijvoorbeeld een oproep doen voor invallers. Ook communiceert de wedstrijdsecretaris senioren hier richting de teams.

Naschrift
Als je nou iets tegenkomt waarvan je denkt of vindt dat dat niet volgens het boekje verloopt, verliep of gaat verlopen, zeg dat dan in ieder geval tegen de wedstrijdsecretaris. Die
heeft samen met het bestuur en de Technische Commissie meer achtergrondinformatie beschikbaar om met afwijkende situaties om te gaan. Bijna altijd komen we dan wel tot een bruikbare oplossing. Het belangrijkste is dat je een vraag of een situatie zo snel mogelijk meldt. Het zou natuurlijk jammer zijn als pas achteraf blijkt dat we je eerder hadden kunnen helpen.

Zorgvuldigheid
Soms staat er in de tekst iets als ‘je moet’. Soms is dat gewoon een manier om iets te zeggen, maar kan het zijn dat er ook echt een verplichting aan vastzit en als je je daar niet aan houdt, kan dat betekenen dat dat DHC of jouw team geld kost (meestal in de vorm van een boete van de NTTB). Hierbij dan ook de vraag om je best te doen om zoveel mogelijk aan al dit soort verplichtingen te voldoen.

Colofon

Over dit boekje
Dit boekje is bedacht en geschreven door de Technische Commissie (TC) van DHC. Het is onder verantwoordelijkheid van het bestuur van DHC gemaakt en uitgegeven.
Heb je opmerkingen over dit boekje zelf, zeg dat dan tegen iemand van de TC of het bestuur. Dan kijken we of we dat in een volgende versie kunnen meenemen.

Wie is wie
Wil je weten wie er op dit moment in de TC of in het bestuur zitten? Kijk dan op de website van DHC, www.tafeltennisdhc.nl
Daar kun je dit boekje ook in digitale vorm terugvinden.

Huh?
Als je, zelfs na het lezen van dit boekje, nog andere vragen hebt, dan is de eerst aangewezen persoon hiervoor de wedstrijdsecretaris of de commissaris wedstrijdsecretariaat (maar andere leden die misschien al wat langer spelen kunnen je ook vaak gewoon helpen met je vraag, hoor).

Disclaimer
Overal waar we het woord ‘speler’ gebruiken, bedoelen we iedereen die lid is van onze vereniging. Dit schrijft en leest makkelijker en daar bedoelen we verder helemaal niks mee.

18 september 2024 in Toernooien

Regio kampioenschappen West jeugd

Tijdens de Regio Kampioenschappen West was het een weekend vol spanning en tafeltennisspektakel voor ttv DHC. Onze eigen Matheo Bodega en Dan To hebben alles gegeven om hun stempel te…
Read More
4 augustus 2024 in Competitie, Openingstijden

Competitie start vanaf maandag 2 september 2024

Vanaf maandag 2 september start de najaarscompetitie voor senioren en junioren.  Het wedstrijdschema van jouw team staat op onze site. De pagina voor de senioren reguliere competitie, de  senioren duo…
Read More
22 juli 2024 in Algemeen, Ontspanning

Tafeltennis op zondag bij ttv DHC steeds populairder!

Tafeltennis op zondagmiddag bij TTV DHC wordt steeds populairder! Dat zien we aan de constant bezette tafels en het enthousiasme van de spelers. Is onze sport aan het groeien? Wij…
Read More