Skip to main content

Interview met Ad Schotman

By 30 december 2021Bekkie, Ontspanning

Ons langst spelende lid, Ad Schotman, viert dit jaar zijn 50 jarig jubileum bij DHC. We hebben hem in het zonnetje gezet met een felicitatie door het bestuur, tijdens de selectietraining, waar Ad nog steeds meetraint. Natuurlijk verdient hij ook een verdiepend interview in het clubblad, iedereen is vast nieuwsgierig.

Hoe waren je eerste ervaringen met tafeltennis en met DHC?Interview Ad Schotman
Ik was 14 jaar toen ik begon met tafeltennis bij NOAD in Schiedam. Hier leerde Hans Lingen kennen, hij speelde toen bij TSF eredivisie in de Korenbeurs in Schiedam, wij gingen daar altijd kijken. Toen ik 15 jaar was, in 1970, ben ik gaan spelen bij DHC, toen nog bij de oude locatie in de Bilderdijkhof. Het was een klein zaaltje. We waren daar dan met een vriendengroep elke zondag de hele dag aan het tafeltennissen. Er was vlakbij een patattent van Willem, een vieze man met een mankepoot. We haalden in de pauze een patatje en dan trainden we weer verder.

Na ongeveer een jaar gingen we verhuizen naar Poptahof, zo’n 20 meter naast de huidige zaal. Op mijn 18 e dronk ik mijn eerste biertje. Toen we in Poptahof zaten en een bar hadden, kwamen veel leden elke dag een biertje drinken, in plaats van naar de kroeg. Dat was een erg gezellige periode. We hebben in onze toptijd bij DHC op 250 leden gezeten.

Wat weet je nog van de jeugdcompetitie en trainingen?
Ik heb wel jeugdcompetitie gespeeld. We waren met 25-30 jeugdleden en waren erg hecht. Mijn eerste trainer was Jan Knikkerberg (Hans kent hem ook wel), die speelde nog met een plank en was een pure verdediger die 3 meter achter de tafel alles stond terug te kappen. Wij kregen oefeningen als; “ ga maar 10 minuten schuiven”. Ik heb ook heel even met een plank gespeeld met groene rubbers. Vervolgens was Aad Ruijgt de jeugdleider, hij zat elke dag bij de vereniging. Hij regelde uitwisselingstoernooien met Duitsland, en de toptrainer Dusan Tigerman, een oude bondstrainer, die trainde ook het Nederlands team. Andere trainers in mijn tijd bij DHC waren Jolly en Ton Hoefnagel.

Wie waren je eerste teamgenoten?
Mijn eerste teamgenoten die ik kan herinneren zijn Ton Verweij en Hans Slootweg. Ik was na de jeugd begeleider geworden van een jeugdteam waar Peter Dessens, Pierre van Rijn en Eddy Kooiman in zaten. In het jubileumboek staat een foto van de oude zaal (misschien sta ik daar ook wel op). En een broer van Peter, Jopie Dessens, daar heb ik ook nog mee in het team gezeten.

Wat is je hoogte niveau geweest?
Bij de junioren was Den Haag een grote sterke afdeling. Daar heb ik 1 e klasse/ kampioenspoule gespeeld, dat is tegenwoordig promotieklasse. Bij de senioren heb ik 1 e klasse gehaald. Het spel is door de tijd zo veranderd. Vroeger ging het allemaal veel trager. De balletjes zijn wel groter geworden om het spel te vertragen, maar de tafels en de rubbers zijn sneller en met veel meer effect. Per saldo is het voor de buitenstaanders nog steeds geen kijksport, het gaat te snel.